Välkommen till Gustafslunds Handelsträdgård

Tulpan

Sortiment

Tulpan

Beskriving

Här på Gustafslunds Handelsträdgård driver vi årligen fram 25 miljoner tulpaner. Vi planterar ca 60 procent av tulpanerna i jord och resten planteras i vatten.

Att driva upp tulpaner på vatten innebär att vi inte använder sandblandad torv när vi planterar tulpanlökarna. Lökarna planteras direkt ner i en låda med en plastinsats med piggar på därefter tillförs vatten som lökarna kan rota sig i under sin kylningsperiod. De planterade löklådorna placeras i kylar i ca två veckor. Under denna tid byts vattnet 1-3 gånger beroende på sorten och dess rotning.

Alla tulpaner behöver 12-20 veckors kylperiod beroende på sort för att börja rota sig och utveckla alla anlag för att kunna bli en vacker tulpan.

Den stora skillnaden mellan jord och vattendrivna tulpaner är att de tulpaner som drivs fram i jord måste ha sin kylperiod när de är planterade i sin torvblandning, medan vattendrivna tulpaner kan få större delen av kylperioden oplanterade för att sen avsluta sin kylperiod i en planterad låda fylld med vatten.

När tulpanerna fått sin kylperiod tas de in i växthusen som håller en temperatur på mellan 16-18 grader mycket beroende på sorten och dess olika förutsättningar. Efter tre till fyra veckor är tulpanerna redo för skörd.

Tulpansäsongen som varar mellan december till april, finns ett 100-tal olika sorter att välja på. Allt från de exklusiva papegoj sorterna såsom Rococo och Top Parrot till våra mest vanliga till exempel Purple Prince och Leen van der Mark.

Vi säljer våra tulpaner efter våra kunders önskemål, allt från 7-pack till 30-pack i både rena färger som mixade i bunten. Tulpanerna packas i ett ark som sedan försluts med en klisteretikett.

Skötselråd

  • Ge alla tulpanstjälkarna en ny snittyta med hjälp av en vass kniv
  • Ställ i kallt vatten med arken kvar i cirka en timme.
  • Fyll på med kallt vatten vid behov.
  • Placera tulpanerna svalt nattetid för längre hållbarhet.